Kratki osvrt na našu prvu godinu poslovanja

Naš servis je 22.10. proslavio prvih godinu dana, točnije godinu otkad smo se prvi put pojavili na društvenim mrežama i otkrile ideju našeg servisa.

Odlučile smo ukratko opisati kako je protekla naša prva godina.

Kratko ćemo se osvrnuti na proces osnivanja firme, snalaženje u situaciji s virusom COVID-19, sudjelovanje na start-up natjecanju, start servisa i reakcije publike. Spomenuti ćemo i ugovaranje suradnji s BiH brendovima kao i stvari koje smo u posljednjih godinu dana naučile od naših kupaca.

Postupak otvaranja firme

Sami početak prikupljanja papirologije za osnivanje firme je možemo reći tekao u dobrom smjeru, ali tu i tamo se znao potkrasti onaj dobro poznati scenarij fali vam još jedan papir. 

Ali nećemo se požaliti, čak smo mislile da će sve biti puno gore i ako idete takvim stavom sve se onda čini puno lakše. Osim silne papirologije i čekanja da se službenici vrate sa svojih podužih pauza, nije bilo previše poteškoća. Postupak otvaranja je okvirno trajao mjesec dana.

Sve je bilo odlično dok se u cijelu priču na kraju nije upleo COVID-19, tek tada kreće cijela zbrka.

Snalaženje u izvanrednoj situaciji s COVID-19

Tog jutra 18.03. izgledalo je sve “normalno”, da bi popodne dostavljanjem papira u jednu od institucija bio zabranjen ulaz i osoba koja je trebala primiti dokumentaciju odjednom je na godišnjem odmoru. 

Tada na red dolaze one malo manje lijepe stvari. 

Čekanje u redu banaka po puna dva sata, mnogobrojni pokušaji da dođemo do željenih informacija, pozivanje brojnih institucija, kašnjenje s početkom našeg rada, otkazivanje većih skupova i fizičkih sastanaka.

Bez obzira na sve u cijeloj smo situaciji pokušale ostati pozitivne i iskoristiti vrijeme na učenje i pronalaženje nekih novih prilika. Tako nam se otvorila prilika da svoju ideju predstavimo na Balkan Green Ideas natjecanju i da se prezentiramo široj publici. Na natjecanju nismo pobijedile, ali naša je ideja izabrana u 9 najboljih, na što smo posebno ponosne!

Složile smo se da svaka teška situacija ima nove prilike, koje samo treba prepoznati i znati iskoristiti.

Start servisa i reakcije naših kupaca

Prvotno planirani start servisa bio je svibanj 2020. ali cijela spomenuta situacija s COVID-19 poremetila je planove, pa je naš start prolongiran na lipanj 2020. 

Iako su svi veći događaji pa tako i vjenčanja u Bosni i Hercegovini bili otkazani, pitali smo se da li uopće ima smisla krenuti dok se situacija malo ne popravi.

No odluka je pala da startamo bez obzira kako se situacija bude razvijala, jer su svi s nestrpljenjem čekali naš početak.

Službeni početak našeg online servisa bio je 08.06.2020. 

Taj cijeli mjesec provele smo zapravo najviše odgovarajući našim kupcima kako proces posuđivanja funkcionira, što i nije čudno jer smo mi prvi online servis u BiH koji nudi ovakvu mogućnost posuđivanja haljina.

Zatim su u sedmom mjesecu krenule rezervacije i narudžbe, a reakcije naših prvih kupaca pokazale su nam kako se naš rad i trud proteklih 10 mjeseci zaista isplatio.

Kako su krenule rezervacije i narudžbe, tada kreće i interes portala i časopisa o prvom BiH servisu koji posuđuje haljine online. Predivan je osjećaj kada vas u samom startu primijete veliki lifestyle portali i kada odluče podržati našu ideju.

Dalje su uslijedili online sastanci i ugovaranje predivnih suradnji s BiH brendovima, koji su preko našeg servisa odlučili posuđivati svoje kreacije našim kupcima.

Što smo kroz posljednjih godinu dana uspjeli naučiti od naših kupaca

Kako je ipak riječ o prvoj online platformi u BiH bili smo sigurni da ćemo dosta svoga radnog vremena provoditi davajući upute i objašnjavajući našim kupcima gdje mogu pogledati ponudu naših haljina, kako teče proces posuđivanja, kako naš servis podržava samo online plaćanje iz xy razloga itd.

I da, upravo online plaćanje nam počinje stvarati prve probleme, jer se kupci u Bosni i Hercegovini možemo reći sa sigurnošću “boje” online plaćanja. Iako smo mi sklopili ugovor s najboljom tvrtkom koja se bavi online plaćanjem i zaštitom podataka naših kupaca, naši prvotni planovi morali su se mijenjati.

Ubrzo smo radi zahtjeva i potreba naših kupaca, odlučili omogućiti i plaćanje pouzećem kako bi naši kupci stekli povjerenje u naš servis.

Cijela situacija s virusom također je dodatno otežavala stvari, jer realno nitko nije znao hoće li se vjenčanja održati, tako da online plaćanje nije bila dobra opcija.

Također pored online plaćanja, uvidjeli smo kako je našim kupcima snalaženje na web stranicama lošije, tako smo uskoro planirali i snimiti kratke video sadržaje gdje ćemo detaljnije objasniti i prikazati kako je rezerviranje haljina na našoj stranici vrlo jednostavno.

Planovi za naredni period

Godina koja je iza nas bila je izazovna, a period koji nam slijedi vjerujemo da će biti možda još izazovniji. Pred nama su novi planovi i ideje, nove suradnje s lokalnim brendovima, a uskoro i jedno novo iznenađenje koje vam jedva čekamo predstaviti.

Nadamo se da će virus COVID-19 u nadolazećem periodu pasti u drugi plan, tako da ćemo imati prilika za naša zajednička druženja.

Do našeg idućeg javljanja, šaljemo pozdrave. ❤️

Ostavi nam komentar