Kako fast fashion uništava svijet

Poznato nam je da svaki potrošački proizvod utječe na okoliš, no koliko smo upoznati koji proizvod ima manje ili više štetnog utjecaja na našu životnu sredinu? 

Znamo li da je tekstilna industrija jedan od najvećih zagađivača okoliša, čak veća i od automobilske industrije, a masovna proizvodnja ili kako često čujemo izraz “fast fashion” dovela je modnu industriju na visoko rangiranu poziciju. 

Što stoji u pozadini riječi “fast fashion” osim što znamo da je riječ o masovnoj proizvodnji odjevnih predmeta po vrlo niskim cijenama. Znamo li da je ona izgrađena na leđima žena koje rade za malu plaću u vrlo lošim uvjetima, a potrošači tih proizvoda opet smo mi žene.

Postoje brojni načini kako možemo malim koracima utjecati na smanjenje tekstilnog otpada i na trend velikih modnih kuća, a neka od rješenja otkrit ćemo u nastavku.

Tekstilna industrija danas kao jedan od najvećih zagađivača svijeta

Modna i tekstilna industrija danas se smatra jednom od najvećih zagađivača okoliša.

Uzrok njene intenzivne proizvodnje leži u našoj ovisnosti o prekomjernoj potrošnji i odbacivanju takve odjeće. Danas se previše proizvodi, previše kupuje i previše odbacuje. Otrovne kemikalije koje se upotrebljavaju uništavaju ljude koji rade u proizvodnji, naš okoliš i posljedično sve nas.

Procjenjuje se da na deponijama širom svijeta godišnje završi oko 235 milijardi tona odjeće (The World Bank, 2019),⁠ a poražavajuća činjenica je da ta odjeće ne završi samo na deponijama, već i u našem okolišu.

Novonastala situacija posljedica je kapitalističke konzumerske kulture u kojoj se nalazimo, a cilj joj je poticati nas iznova da kupujemo jeftinu odjeću koja je u trendu.

Pozadina često čuvenog izraza današnjice “fast fashion”

Nekada smo odjeću mogli pronaći u samo dvije kolekcije (jesen/zima i proljeće/ljeto), no danas se asortiman primjerice ‘H&M-a’ predstavlja kroz 16 godišnjih kolekcija, a ‘Zara’ ulazi na tržište i s čak 20 kolekcija svake godine.

Danas u modnoj industriji prevladava koncept “brze mode” no znamo li osim što je riječ o masovnoj proizvodnji što stoji u pozadini cijele priče.

Velike modne kuće izrazom “fast fashion” opisuju prolaznost modnih trendova i brzinu kojom se oni mijenjaju. Ideja cijele priče je da se trendovi što više približe široj masi po prihvatljivim cijenama. Proizvode se komadi odjeće koji su loše kvalitete i koji jako kratko traju, što nas “tjera” da kupujemo iznova.

No zapitamo li se ikada odakle dolazi ta odjeća, kako nastaje i zašto je tako jeftina?

Na etiketama naše robe često čitamo kako su proizvedene u zemljama trećeg svijeta, no jesmo li svjesni činjenice da ti radnici, a pretežno su u pitanju žene rade po 12 h za jednu našu kavu u jako lošim uvjetima i pod intenzivnim pritiskom.

Koliko je zastrašujuća činjenica da žena koja je izradila/proizvela tu robu, sebi tu istu ne može priuštiti.

Dokumentarni film „True Cost“ prikazuje zastrašujuću pozadinu priče fast fashion industrije, a kratki isječak donosimo u nastavku.

Malim koracima možemo doprinijeti smanjenu tekstilnog otpada i oduprijeti se fast fashion trendu 

Ako nam je stalo da smanjimo svoj individualni utjecaj na životnu sredinu, jedan od boljih načina je promjena naših navika u vezi s modom.

Svatko od nas može barem malo ublažiti posljedice “fast fashion” industrije, a mi donosimo 6 savjeta kako se oduprijeti trendu današnjice.

 

Kupovina MadeinBiH brendova

Podržimo naše domaće dizajnere i okrenimo se više kupovini proizvoda s #MadeinBiH etiketom. Fast fashion industrija “uništava” i baca u drugi plan handmade odjeću domaćih dizajnera.

 

Kupovina second hand komada

Second hand roba dobila je na svojoj popularnosti najviše kada su u posljednje vrijeme influencerice krenule u rasprodaju svojih ormara. Super je što u second hand trgovinama ili na navedenim rasprodajama možeš uloviti kvalitetne komade po pristupačnijim cijenama.

 

Odjevni predmeti koji su naslijeđeni od naših mama i baka

Modni trendovi se ponavljaju i često možemo čuti naše mame i bake kako kažu “pa to se nosilo u naše vrijeme”. Zaviri u ormar svoje mame ili bake i vjerujemo da ćeš pronaći izuzetno trendy i kvalitetne stvari.

 

Kupovina basic komada koji se nose iz sezone u sezonu

Basic odjevni komadi uvijek su dobar odabir jer se isti mogu nositi iz sezone u sezonu. Iskoristi sezonske popuste kako bi sebi priuštila kvalitetnije basic komade, a ne hrpu trendy nekvalitetnih krpica.

 

Posudi odjeću za posebne prigode

Koliko skupo plaćenih svečanih haljina završi u ormaru nakon samo jednog nošenja. Idući put kada zatrebaš haljinu za posebnu prigodu, prije nego se odlučiš na kupovinu iste, pregledaj ponudu haljina za posudbu, možda pronađeš nešto za sebe.

 

Pokloni odjeću koju više ne nosiš

Ako u svom ormaru imaš hrpu odjeće koju više ne nosiš, jednostavno pokloni nekome koga će takvi komadi jako razveseliti.

Možda nećemo uspjeti promijeniti svijet ovim savjetima, ni osigurati pravedne plaće radnika i humanije uvjete za rad u tekstilnoj industriji, ali neke stvari možemo promijeniti.

Promjene koje možemo potaknuti sastoje se od malih odluka koje donosimo na svakodnevnoj razini.

Birajmo odgovornu potrošnju, kupujmo kvalitetnije, iznajmimo odjeću i zapamtimo da svojim navikama i težnjama oblikujemo našu budućnost.

Ostavi nam komentar