Love it. Wear it. prepoznat kao jedna od inovativnih ideja na bh. tržištu

Sve je krenulo od jedne sive, pamučne, naizgled obične basic majice koju su predstavili Bonjour.ba, Fondacija 787 i dm BiH u sklopu projekta #poduzetneZAJEDNO.

Video: Marko Jovančić
***

Tih dana vjerujem da je većina nas pohrlila u najbliži dm kupiti #feelgoodMAJICU,  jer su pisali da ima čak tri čarobne moći. Prva je da se u njoj uvijek osjećaš kao super žena, druga je da njenom kupovinom doniramo 2 KM za razvoj i usavršavanje bh. poduzetnica i treća da podržavamo domaću proizvodnju.

Naravno da smo i mi željele imati majicu koja ima takve super moći. Otišle smo u dm, kupile našu #feelgoodMAJICU ne sluteći da će za nas imati još jednu dodatnu, nama najljepšu super moć.

Prikupljeno 10.000 KM za bh. poduzetnice

Fotografije preuzete: bonjourba_ & fondacija787

***

Prije više od 6 mjeseci Bonjour.ba, Fondacija 787 i dm BiH predstavili su #feelgoodMAJICU i projekt #poduzetneZAJEDNO.

Gledajući njihov video koji je izazvao lavinu pozitivne energije na društvenim mrežama, pomislile smo kako bi bilo odlično sudjelovati u tako velikom projektu.

Čitale smo kao i svi drugi da kupovinom majice doniraju se 2 KM za razvoj i usavršavanje bh. poduzetnica, ali nitko u suštini nije znao detalje cijele priče.

Par mjeseci nakon, objavljeno je kako se kupovinom majice prikupio iznos od 10.000 KM za poduzetnice i da je cilj projekta uspješno ostvaren.

Vjerujem da je svaka superwoman koja je u svom ormaru imala majicu znala da je ona zaslužna za krajnju realizaciju cijele priče.

Ako ima neka superwoman da to nije znala, sada je vrijeme da ti kažemo: Bez tebe ovaj projekt ne bi bio uspješan i glavni cilj ne bi bio ostvaren!”

Kako smo mi postale dio te priče

Poznata izreka kaže: Pazi što želiš, možda ti se i ostvari!”

Maštanje da sudjelujemo u tako velikom projektu, ostvarilo se uz poziv Fondacije 787. 

Poziv je izgledao ovako: Javljamo vam se s pozitivnim vijestima i odličnom prilikom za vas i vaš biznis. Voljeli bismo da vi budete dio kampanje #poduzeteZAJEDNO!”

Nismo znale što nas točno čeka, ali smo bez velikog razmišljanja odmah pristale.

Uslijedili su mailovi Bonjour.ba tima i Fondacije gdje smo vodili dogovore oko prvih edukativnih webinara, putovanja u Sarajevo na photoshooting i intervju.

Što smo naučile na webinaru s poznatom fotografkinjom Anom Lukendom

Fotografija preuzeta: bonjourba_ 

***

Naše prvo druženje i upoznavanje s ostalim bh. poduzetnicama koje su također izabrane da sudjeluju u projektu, započelo je zoom predstavljanjem, a kasnije se nastavilo edukativnim webinarom Ane Lukende.

Ana nam je održala dvije radionice na temu efikasnijeg fotografiranja naših proizvoda i usluga, te pokazala sjajne foto trikove koje ćemo vježbom usavršavati.

Kao prava učiteljica i mi kao pravi učenici imali smo i domaće zadatke koje smo morali odraditi. Ana je sve zadatke analizirala i usmjerila nas na pogreške.

Ključne stvari koje smo naučile i koje ćemo koristiti u našem poslovanju:

  1. Proizvod je glavni lik, posebno za naš online servis. Ono na što ćemo se u budućnosti više fokusirati su bolja prezentacija naših proizvoda kroz fotografije,
  2. Moodboard kao odlična priprema svakog dijela scene i osmišljavanje priče koju želimo da promatrač osjeti fotografijom,
  3. Rekvizite koje koristimo, svaki mora pričati priču o našem proizvodu.

Naš photoshooting i intervju u Sarajevu

Kada se početkom drugog mjeseca spremate na put u Sarajevo, prvo na što pomislite je da se morate toplo obući jer vas čeka snijeg i tmurno vrijeme.

Tada nam nije bilo potpuno jasno što se desilo 06.02. jer nas je dočekalo sunce i 18 stupnjeva. Ali sada znamo da je sunce bilo znak da je ispred nas dan pun pozitivne energije i divnih ljudi koje smo toga dana i upoznale.

Na lokaciji Ters House dočekala nas je Dijana Ćavar kao predstavnica Bonjour.ba tima, Adna Roksa iz Fondacije 787 i blažen među ženama, Marko Jovančić kao fotograf. 

Dok je navedena ekipa pripremala scene za fotografiranje, naša Marijana Primorac imala je malo teži zadatak. Make-up trikovima prekriti umor, jer su se neke od nas to jutro ustale prije 5:00. 

Marijana je svoj posao savršeno odradila što se može vidjeti i na fotografijama.

Foto: Marko Jovančić za BONJOUR.ba

***

Nakon svih prethodnih priprema, uslijedilo je fotografiranje. 

Marko je uslikao 3566 naših fotografija (samo on zna da je to i istina) koje će osim društvenih mreža krasiti i naše privatne albume. 

Dijana i Adna bile su zadužene za duge razgovore, pozitivnu energiju i kao pomoć Marku da se “izbori” sa ženskim naslikavanjem.

Njih troje taj dan su nama zaista učinili posebnim, a kao dokaz prilažemo naš već dobro poznati selfi koji krasi mnoge Instagram profile. 

Foto: Marko Jovančić za BONJOUR.ba

***

Koje savjete smo dobili od najpoznatije bh. influencerice Erne Saljević (divaisback)

Kao završna faza projekta bila je serija webinara dobro poznate influencerice Erne, poznatije kao divaisback. Žena koja u malom prstu posjeduje sve marketinške trikove, te koja je svu svoju energiju i vrijeme uložila u naša druženja.

Bila nam je izuzetna čast slušati ju i razgovarati s njom o našoj poduzetničkoj ideji. Ono što ćemo izdvojiti iz webinara kao tri ključe stvari koje smo naučile:

  1. Osobine našeg branda su ključne prilikom određivanja ciljne publike,
  2. Kada imamo definiranu ciljnu publiku, poruku o svom brandu trebamo slati kroz priču (pojam poznatiji kao storytelling), tako da naša publika u njoj prepoznaje sebe i što je najvažnije vrijednosti branda,
  3. Prilikom izbora marketing influencera paziti da njegujemo iste brand vrijednosti.

                                 

Prednosti sudjelovanja u projektu #poduzetneZAJEDNO

Pozivom Fondacije 787 da sudjelujemo u projektu nismo znale što nas točno čeka, ali smo bile sigurne da onakav početak priče kako su ju predstavili mora imati još bolji kraj. 

Brojne edukacije, savjeti od iskusnih predavača koji su veliki profesionalci u svome poslu, pružili su nam nova znanja koje planiramo primjenjivati u našem daljnjem poslovanju. 

Moramo spomenuti i brojna poznanstva s ostalim bh. poduzetnicima, prilike za nove suradnje, dodatna promocija naše poduzetničke priče kroz Bonjour.ba intervju i nezaboravno iskustvo koje ćemo još dugo pamtiti. 

Foto: Marko Jovančić za BONJOUR.ba

***

Hvala svakoj ženi koja je kupovinom #feelgoodMAJICE omogućila da se ovaj projekt ovako sretno završi.

Hvala Fondaciji 787, Bonjour.ba timu i dm-u koji su sve osmislili i savršeno organizirali.

Hvala Ani Lukendi i Erni Saljević što su svojim iskustvom i znanjem dale nam još veći vjetar u leđa za daljnje poduzetničke izazove.  

Posebno hvala Dijani Ćavar, Adni Roksi i Marku Jovančiću na super čarobnom druženju u sunčanom Sarajevu.

I da, naša #feelgoodMAJICA pored tri standardne moći, imala je i četvrtu.

Svaki idući put kada ju ugledamo u ormaru ili odjenemo posjetit će nas na divne ljude i još ljepše trenutke koje smo proveli zajedno u ovom bonjourastičnom projektu!

„Kada žene podržavaju jedna drugu, čudesne stvari se događaju.“

Ne zaboravimo!

 

Ostavi nam komentar